ЕвропаЕвропа.Портал

Протест во Лондон инспириран од „жолтите елеци“

Стотици демонстранти инспирирани од француските „жолти елеци“ денеска во Лондон протестираа против владината програма за штедење што тешко ги погоди сиромашните.

Лондон, 12 јануари 2019 (МИА) – Стотици демонстранти инспирирани од француските „жолти елеци“ денеска во Лондон протестираа против владината програма за штедење што тешко ги погоди сиромашните.

Облечени во жолти елеци на кои пишува „Британија е скршена“ , демонстрантите маршираа во Лондон барајќи од политичарите да обрнат внимание на нивната немаштија, наместо „бесконечно да бидат посветени на спектаклот што го следи процесот за излегувањето на Велика Британија од Европската Унија“.

Покрај тоа, британските демонстранти сакаат да покажат солидарност со француските кои со недели организираат антивладини протести во Франција.

На протестите во Лондон се приклучија и неколкумина француски демонстранти.

Еден од нив, Ерик Симон (57) порача дека „сите европски земји мора да се здружат во борбата против мерките за штедење“. см/

Back to top button
Close