0_МИА Истражува.ПорталИзбрано

Повеќе од 40 отсто од термоелектраните на јаглен се непрофитабилни

Повеќе од 40 отсто од светските термоелектрани на јаглен работат со загуба поради високите трошоци за гориво, а до 2024 година овој удел би можел да достигне 75 проценти, покажуваат проценките од извештајот на советодавната компанија „Карбон Тракер“ (КТ).

6 декември 2018

Хина – Загреб

Повеќе од 40 отсто од светските термоелектрани на јаглен работат со загуба поради високите трошоци за гориво, а до 2024 година овој удел би можел да достигне 75 проценти, покажуваат проценките од извештајот на советодавната компанија „Карбон Тракер“ (КТ).

Институционалните инвеститори често продаваат акции во компании кои користат фосилни горива за производство на енергија поради ризикот од губење на вредноста, со оглед на построгите стандарди за емисиија на штетните соединенија и поевтинување на енергијата од обновливи извори.

Во компанијата за интелектуални услуги со седиште во Лондон КТ  ја анализираа профитабилноста на 6.685 термоцентрали ширум светот, кои претставуваат 95 проценти од вкупниот оперативен капацитет и 90 отсто од капацитетите во изградба..

Анализата покажа дека 42 отсто од глобалните капацитети на термоелектраните веќе сега не се профитабилни.

Од 2019 година, намалените трошоци во секторот на обновлива енергија, прописите за загадување на воздухот и цените на јагленот дополнително ќе го зајакнат притисокот од трошоците врз електраните на јаглен, а до 2040 година, 72 проценти од нив ќе забележат негативен финансиски тек, проценуваат во КТ.

Нивниот извештај покажува и дека до 2030 година ќе биде поевтино да се изградат нови постројки, напојувани од силата на ветерот и соларната енергија, отколку да се продолжи со производство во 96 отсто од постојните или планираните капацитети на јаглен..

– Нашата анализа покажува дека најевтиниот енергетски систем без јаглен треба да се смета за економски неизбежен, а не само за емпатично чисто и зелено решение, изјави коавторот на Извештајот  Себастијан Лунгвалд.

Во неделата,, во полскиот Катовице, град кој поради јагленот и рудата е меѓу најзагадените во Европа, се сретаа 195 претставници на земји за да се договорат за правилата за Парискиот договор за намалување на емисиите на јаглероден диоксид.

Ширум светот се прават напори за запирање на глобалното затоплување преку зголемена употреба на обновливи извори на енергија и намалување на согорувањето на фосилни горива, како што се јагленот и нафтата во производството на енергија, но емисиите на штетни гасови се уште растат.

Според извештајот на Обединетите нации објавен во октомври, уделот на енергија од јаглен во вкупното производство на енергија ќе треба да се намали под нивото од два отсто до 2050 година, со цел зголемување на глобалните температури во безбедни граници.

Владите на неколку економии зависни од јаглен ќе мора да изберат помеѓу затворањето на електраните на јаглен, односно субвенционирано производство на јаглен и цените на електричната енергија, од една, и зголемување на цените на енергијата за производството на јаглен да биде одржливо – од друга страна, што ќе им наштети на потрошувачите и ќе ја поткопа конкурентноста, предупредуваат од КТ.

Со постепено напуштање на јагленот во светски размери до 2040 година, би се избегнал ризикот од паѓање на вредноста на имотите за околу 267 милијарди американски долари, велат авторите на извештајот. ссм/

 

Back to top button
Close