0_Магазин.ПорталДописници МакедонијаТема

Лесново или македонската Етна

Живописните осоговски села изумираат. Во нив останале да живеат по неколку возрасни жители, а старите куќи, камењата, урнатите фурни говорат дека во нив пред неколку децении имало живот. Но, на ваквите приказни од овој крај им пркоси убавото и по многу нешта уникатно пробиштипско село Лесново. Единствена населба во земјава што лежи во јасно изразен и зачуван фосилен вулкански кратер и се вбројува меѓу најстарите села што не ја промениле својата положба со векови. На секој што ја видел убавината на овој крај му останува длабоко врежана во сеќавањето и едноставно го провоцира повторно да се врати и да ѝ се насладува.

Целосната вест е достапна само за претплатниците на веб сервисот на МИА.

Логирајте се или контактирајте ја нашата маркетинг служба за подетални информации на

Тел. +389 2 2461600 лок. 235

Е-маил: marketing@mia.mk

Close