Svet.SlajderБалканБалкан.Портал

НТВ: ЕП ќе предложи прекин на преговорите за членство на Турција во ЕУ

Во предлог-извештајот на Европскиот парламент за Турција се предвидува европратениците да повикаат на официјален прекин на преговорите за членство на Анкара во ЕУ, тврди турската телевизија НТВ.

Анкара, 14 ноември 2018 (МИА) – Во предлог-извештајот на Европскиот парламент за Турција се предвидува европратениците да повикаат на официјален прекин на преговорите за членство на Анкара во ЕУ, тврди турската телевизија НТВ.

Според телевизијата, авторката на извештајот, европратеничката Кати Пири како аргумент за ваквиот предлог ја посочува „последната уставна измена, претседателскиоt систем и отстaпувањата во сферата на демократијата, човековите права и владеењето на правото“ во земјата.

Во Извештајот за Турција, што Европскиот парламент го усвои минатата година, се повикуваше на прекин на прегооврите за членство со Анкара, доколку уставните амандмани за зголемување на ингеренциите на шефот на државата стапат во сила онака како што беа предложени, без измени.

За новиот извештај за Турција, Комисијата за надворешни работи  на Европскиот парламент треба да се изјасни во декември годинава или јануари 2019 година, по што предлог-текстот во февруари ќе биде ставен на гласање пред европратениците на пленарна седница.

НТВ наведува дека доколку ваквиот предлог биде усвоен, тоа ќе биде првпат некое тело на ЕУ официјално да побара прекин на преговорите за членство на Турција во Унијата. сп/

Таг
Back to top button
Close