БалканБалкан.Портал

Во 113 училишта во Софија на почетокот од учебната година имало вошки

Во периодот од 18 до 28 септември во Софија биле проверени 178 училишта, и во 113 од нив биле откриени деца со вошки, соопшти Регионалната здравствена инспекција за главниот град (СЗРИ).

Софија, 30 октомври 2018 (МИА) –  Во периодот од 18 до 28 септември во Софија биле проверени 178 училишта, и во 113 од нив биле откриени деца со вошки, соопшти Регионалната здравствена инспекција за главниот град (СЗРИ).

СЗРИ на својата интернет страница денеска објави резултати од направените проверки во септември и тие покажуваат дека вошливоста преовладувала претежно во нижите одделенија, каде 58 отсто од откриените случаи биле кај дека од претшколски групи до четврто одделение, а 38 проценти од петто до седмо одделение.

Во последните години во Софија постојано расте бројот на лица кои имаат вошки, соопшти здравствената инспекција. јт/

###

Таг
Back to top button
Close