БалканБалкан.ПорталБизнисБизнис.Портал

Турција воведува дополнителни царински давачки за увоз на челик

Турција од денеска воведува дополнителни царински давачки за увоз на челик со цел да ги заштити своите производители.

Aнкара, 17 октомври 2018 (МИА) – Турција од денеска воведува дополнителни царински давачки за увоз на челик со цел да ги заштити своите производители.

Одлуката е објавена во турскиот Службен весник на 2 октомври.

Во документот се наведува дека измените ќе стапат на сила на 15-от ден од објавувањето во Службниот весник, односно на 17 октомври.

Турција ја информираше Светската трговска организација (СТО) за измените на 8 октомври. Во писмото на Анкара до СТО стои дека причината за овие чекори се мерките усвоени од страна на повеќе земји членки на Организацијата кон Турција.

Анкара ја информираше СТО и за воведување нови квоти и дополнителни царини за разни видови производи од челик.

Турција воведува нови квоти и дополнителни давачки како резултат на трговскиот спор со САД, кои воведоа царини за увоз на челик и алуминиум од повеќе земји. паг/сп/14:45

Таг
Back to top button
Close
Close