Наука и технологија

Светска изложба по роботика во Токио

Во Токио се одржа Светска изложба по роботика. Целта на настанот е да ни го претстави заедничкиот свет на луѓето и роботите, истакнуваат организаторите.

Токио, 20 октомври 2018 (МИА) – Во Токио се одржа Светска изложба по роботика. Целта на настанот е да ни го претстави заедничкиот свет на луѓето и роботите, истакнуваат организаторите.

Еден од моделите, на пример, демонстрираше самостојно извршување тешка физичка работа.

– Се надеваме дека овој вид роботи ќе ги замени луѓето во дејности како што се конструирање авиони и бродови, изјави д-р Кенџи Канеко, учесник на изложбата.

Некои роботи работат самостојно, а некои, пак, со помош на далечинско или компјутерско управување.

Годинава на Светската изложба за роботика беа претставени технолошките новитети на над 90 компании и организации. си/ми/09:01

Таг
Back to top button
Close