КултураКултура.ПорталКултура.Слајдер

Стрип-изложба во Штип „Увертира кон македонскиот стрип“

Изложба „Увертира кон македонскиот стрип“ ќе биде отворена денеска во Универзитетската библиотека „Гоце Делчев“ во Штип.

Скопје, 26 октомври 2021 (МИА) – Изложба „Увертира кон македонскиот стрип“ ќе биде отворена денеска во Универзитетската библиотека „Гоце Делчев“ во Штип.

Станува збор за поставка на педесетина рани форми на стрип од просторот на бивша Југославија, создадени во втората половина на 19 век. Во улога на промотор на изложбата ќе биде стрип – авторот Александар Стеванов, кој во воведниот говор ќе ја претстави македонската врска на изложените дела.

Изложбата ќе биде отворена и во текот на наредната недела. Нејзиното организирање е во рамки на проектот „Увертира кон македонскиот стрип“, поддржан од Министерството за култура. Како втора и финална фаза од реализацијата на истиот проект, на почетокот од идниот месец ќе биде објавена и двојазичната истражувачка книга „Приказна за лекарот, поетот и стрип-пионерот“.свс/са/

Таг
Back to top button
Close
Close