0_Web_Избор на уредникот0_Web_Насловна-слајдер0_МИА Истражува.ПорталАнализаМакедонија.СлајдерМИА ИстражуваПолитика

По заминувањето на Меркел регионот ќе остане во фокусот и на новата влада во Берлин

Ангела Меркел, често прогласувана за најмоќна жени во светот и една највлијателните и највпечатливите политички фигури, по 16 години се повлекува од активниот политички живот. Таа ја предводеше Германија-најмоќната економија во Европа, низ тешки периоди како финансиската и економската криза, хуманитарната бегалска и мигранстка криза и за време на Ковид-пандемијата. Тоа се години кога земјата стекна почит и љубов во Европа и во светот, ќе рече германскиот претседател Штајнмаер. Но Меркел заминува во политичка пензија во време на големи глобални предизвици, на отворени несогласувања во ЕУ, на сеуште нескротената пандемија и на се поверојатна енергетска криза.

Back to top button
Close
Close