Дописници МКДКултураКултура.ПорталКултура.Слајдер

Почна реконструкцијата на ресенскиот Сарај

Во Ресен денеска почна реконструкцијата на домот на културата „Драги Тозија“ или познат како сарајот на Ахмед Нијази Бег.

Ресен, 29 октомври 2021 (МИА) – Во Ресен денеска почна реконструкцијата на домот на културата „Драги Тозија“ или познат како сарајот на Ахмед Нијази Бег.

Реконструкцијата, како што информира Општина Ресен, ќе се одвива во две фази, а првата е во вредност од околу два милиони денари.

Увид во градежните работи изврши градоначалникот Живко Гошаревски, кој посочи дека со реконструкцијата на кровната конструкција трајно ќе се реши еден долгогодишен проблем.

– Со ова трајно се решава еден долгогодишен проблем, кој е од големо значење во целокупната заштита на нашето културно богатство.Во исто време поднесена е апликација за добивање средства за целосна внатрешна реконструкција на ресенскиот Сарај, изјави Гошаревски.

Реконструкцијата е предвидена во годишната програма на националната установа Завод и музеј – Битола, финансирана од Министерството за култура. сс/дма/

Back to top button
Close
Close