0_Инфопакет.ПорталВерски календарИнфопакет

Од верските календари

28 мај 2022 (МИА) ОД КАЛЕНДАРОТ НА МПЦ Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 15 мај. Денеска е Преподобен Пахомиј Велики.

28 мај 2022 (МИА)

ОД КАЛЕНДАРОТ НА МПЦ

Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 15 мај.

Денеска е Преподобен Пахомиј Велики.

Свети Пахомиј по род беше Египќанец, а се роди во незнабожечко семејство. Во времето на Великиот Константин служеше во неговата војска. Некаде во тоа време тој поверува во Христа и набргу, желен за подвиг, отиде во Тиваидската пустина кај познатиот подвижник Паламон. Овој го прими и го учеше на подвижнички живот 10 години. Во тоа време на Пахо¬миј му се јави ангел и му заповеди да подигне манастир, а му го даде и уставот на манастирот. Овој изгради многу келии, кои набргу се наполнија со монаси. Подоцна свети Пахомиј изгради уште шест манастири и раководеше со духовниот живот на илјадници подвижници. На многумина им беше пример во смирението, трудољубивоста и воздржувањето. Се упокои на свои 74 години, во 348 години. Свети Пахомиј се смета за основач на општожителното монаштво.

ОД КАТОЛИЧКИОТ КАЛЕНДАР

Денеска е Благословена Марија Бартоломеја Бањези.

Била родена во 1514 година, во Фиренца. Слободното време го поминувала молејќи се. Тешко се разболела и останала неподвижна. Сите и се воодушевувале на нејзината храброст. Во 1547 година, и било дозволено да стапи во редот на доминиканските сестри, но и натаму да остане во својот дом, во кој ќе се моли и духовно ќе разговара со посетителите. Умрела во 1577 година.

Back to top button
Close
Close