АБНА

На Медицинскиот универзитет во Пловдив ќе се изучуваат девет магистерски и докторски програми, нови за Бугарија

Софија, 4 август (МИА/БТА) – Девет нови мултидисциплинарни докторски и магистерски програми ќе се изучуваат во новиот академски центар на Медицинскиот универзитет – Пловдив. Тие се дизајнирани да ги задоволат барањата на пазарот на трудот. Ова го соопшти универзитетот. Обуката за нив ќе се реализира заеднички со уште осум образовни и научни институции од земјава и 6 универзитети од странство.

Ова е веста на денот од Република Бугарија, избрана на Бугарската телеграфска агенција (БТА) за објавување од МИА, согласно Договорот за размена на информациии професионална соработка, кој предвидува секој ден националните информативни агенции на Северна Македонија и Бугарија да разменуваат директно избрана од другата агенција вест на денот на соодветната земја, а другата агенција да ја објави на својот интернет сајт без промени со изрично посочување и цитирање на партнерот како извор.   

Наставните програми и програмите на новите специјалности се изработени и се спроведуваат во рамките на проектот ОМНИА, финансиран во рамките на постапката „Модернизација на високото образование“ на Оперативната програма „Наука и образование за интелигентен раст“. Меѓу партнерските институти се медицинските универзитети во Софија и Плевен, Универзитетот во Пловдив „Паисиј Хилендарски“, Универзитетот за прехранбена технологија, Националната спортска академија „Васил Левски“, Универзитетот во Тракија – Стара Загора, Националниот центар за инфективни и Паразитски болести, Институтот за молекуларна биологија на БА. Придружни партнери од странство се институти во Грција, Франција и Италија.

Магистерската програма “Медицинска микробиологија и лабораториска имунологија за медицинско-дијагностички лаборатории” е интердисциплинарна и дизајнирана да ги задоволи растечките потреби на професионалци во областа на лабораториска дијагностика на заразни болести и болести со имуно-посредство. Магистерската програма „Спортска физиологија, спортска кардиологија и спортска трауматологија“ има за цел да ги подготви лекарите за учество во тимовите што обезбедуваат спортски натпревари и настани, во професионални и аматерски спортски клубови.

Другите нови магистерски програми се „Диететика“, „Иновативни лекови“, „Иновации и претприемништво во фармацевтскиот бизнис“ и „Биостатистика“.

Докторските програми за геријатриска медицина и палијативна медицина се фокусираат на брзото стареење на општеството и смртните случаи од болести кои предизвикуваат сериозно страдање, соодветно. Докторската програма по медицина, психологија и вера ќе подготви експерти да обезбедат сеопфатна, холистичка грижа за пациентите и нивните семејства, како и да ги искористат современите способности на телеобразованието, е-науката и телемедицината.
____________________________________________________________________________

Медиумската информативна агенција овие текстови ги објавува во оригинална форма, согласно Договорот за размена на информации и професионална соработка меѓу двете национални новински агенции МИА и БТА

Back to top button
Close
Close