0_Web_Актуелно0_Македонија.ПорталВидео изјаваГраѓански секторМакедонија.Слајдер

Меѓународен ден на знаковниот јазик: Потребна е поголема застапеност на знаковниот јазик и негова стандардизација

Во светот постојат 72 милиони лица кои го користат овој јазик, најчесто тоа се лица кои живеат во земјите во развој. Како што англискиот јазик се користи интернационално, така глувите лица користат меѓународен јазик, којшто има ограничена лексика и знаците на меѓународниот знаковен јазик се поедноставни и полесни за разбирање меѓу глувите лица, изјави генералната секретарка на Сојузот на глуви и наглуви лица, Лиза Велкова.

Back to top button
Close
Close