Дописници МКДОпштински вести

Кинеската амбасада донираше мобилни радиостаници за пожарникарите од Кочани

Територијалната противпожарна единица од Кочани доби 16 комплети со мобилни радиостаници што ги донираше Амбасадата на Народна Република Кина.

Кочани, 30 јуни 2022 (МИА) – Територијалната противпожарна единица од Кочани доби 16 комплети со мобилни радиостаници што ги донираше Амбасадата на Народна Република Кина.

Вредноста на донацијата е околу 300 илјади денари, а се работи за современи уреди за меѓусебна комуникација на пожарникарите, особено при интервенции на отворен простор и на тешко достапни локации.

– Добивме професионални рачни радиостаници со соодветни карактеристики што ни одговараат при работата, односно работат во VHF подрачјето, со сила од 5 W DMR, кои освен уредот имаат и соодветна антена, брз полнач, адаптер, штипка за појас, слушалка со микрофон и тастер. Тоа ќе овозможи поголема мобилност и координираност на пожарникарите, особено во отежнати временски и други услови. Истовремено, уредите ќе обезбедат и подобра лична заштита и навремено меѓусебно информирање за потенцијални опасности при интервенции кај пожари, истакна Драган Апостолов, командир на ТППЕ – Кочани.

Заради поголема ефикасност и покривање на теренот на општините Кочани, Зрновци и Чешиново-Облешево, за кој е надлежна ТППЕ – Кочани, неопходно е досегот на радиостаниците да се зголеми со поставување соодветен предавател на повисока кота. Во наредниот период ќе биде побарана поддршка од Дирекцијата за заштита и спасување, Центарот за управување со кризи, МВР и други институции кои веќе користат слични уреди, со што ќе се постигне подобра меѓусебна координираност и превентивна заштита. та/ки/

Back to top button
Close
Close