Дописници МКДКултураКултура.Портал

Кавадарци одбележува 110 години од раѓањето на Темков, еден од најистакнатите културни работници

Кавадарци денеска одбележува 110 години од раѓањето на Славчо Темков, еден од најистакнатите културни работници.

Кавадарци, 28 ноември 2021 (МИА) – Кавадарци денеска одбележува 110 години од раѓањето на Славчо Темков, еден од најистакнатите културни работници.
– На 28 ноември 1911 година во Кавадарци е роден Темков, еден од основоположниците и двигателите на културното и спортското живеење во Кавадарци во периодот помеѓу двете светски војни. Уште како ученик во гимназијата во 1928 година ја поставил пиесата „Кољо и Невенка“. Таа доживеала голем успех и била изведена неколку пати во кафаната „Југославија“. Во 1928 година по негова иницијатива е формирано културно – просветното и спортско друштво „Братство“. Истата година е иницијатор на формирање на фудбалскиот клуб ,,Победа“, во кој е секретар, потсети историчарот Петре Камчевски.
Темков ги поставува и пиесите „Зла жена“, „Цар Киро“, „Кнезови од Сендерија“ и други.
– Во 1938 година ја поставува пиесата ,,Слугата Јернеј и неговото право“ со Димката Ангелов и Милан Даскалов во главни улоги. Во текот на НОВ се вклучува во Првата македонска дивизија се до 1945 година. По војната доверено му е да го обнови и да раководи со театарот во Кавадарци. Работи како референт за  народно описменување на населението во кавадаречко по војната, рече Камчевски.
Тој е татко на познатата македонска сликарка Ана Темкова. Починал во Скопје на 1 мај 1995 година.свд/фф/

Таг
Back to top button
Close
Close