Дописници МКДОпштествоОпштински вести

Извршен вонреден инспециски надзор во штипската депонија

Врз основа на испратени претставки  до  Државниот инспекторат за животна средина (ДИЖС) за непријатен чад што се јавува од горењето на нестандардна депонија Трештена скала во Штип, на 27 јуни е извршен вонреден инспекциски надзор од страна на Државен Инспектор за животна средина од Одделението за инспекциски надзор во животната средина-Североисточен и Источен регион, Канцеларија Штип, соопштија денеска од ДИЖС.

Штип, 29 јуни 2022 (МИА) – Врз основа на испратени претставки  до  Државниот инспекторат за животна средина (ДИЖС) за непријатен чад што се јавува од горењето на нестандардна депонија Трештена скала во Штип, на 27 јуни е извршен вонреден инспекциски надзор од страна на Државен Инспектор за животна средина од Одделението за инспекциски надзор во животната средина-Североисточен и Источен регион, Канцеларија Штип, соопштија денеска од ДИЖС.

На самата депонија инспекторите забележале многу расфрлан отпад надвор од просторот за депонирање или депониското чело и без контрола  за неговата точна локација во депониското чело.

– Со Решение како втор акт во инспекциска постапка правниот субјект е задолжен: во рок од седум дена ЈП „Исар” Штип да го спречи димењето на  отпадот во нестандардната депонија Трештена  скала и во иднина да врши континуирана контрола за да не се појавува повторно димење, се вели во соопштението од ДИЖС.

На ЈП ,,Исар” Штип дадено е рок од 30 дена и да го дислоцира отпадот кон  главното депониско чело бидејќи депониското чело не почнува од пределот каде што е поставена зелената капија, туку повнатре после бетонските ѕидови од некогашна гаража каде се машините за потребите на нестандардната депонија.  вдј/цр

Таг
Back to top button
Close
Close