0_Web_Избор на уредникот0_Web_Насловна-слајдер0_Македонија.ПорталЛокални избори 2021ПолитикаПолитички партии

Изборите генерално добри, недостигаат реформи во изборниот закон, партиите се подготвуваат за вториот круг

Генерална оценка на набљудувачката мисија на ОДИХР за изборите во Северна Македонија e дека беа мирни, со натпреварувачки дух, со почитување на основните слободи, но се гледа дека има потреба од суштински реформи во однос на изборното законодавство. Мисијата забележала и изолирани инциденти како групно гласање, но и процедурални грешки при пребројување и сумирање на резултатите. Партиите, пак, им се заблагодарија на граѓаните за поддршката, за успешно спроведените локални избори во европски дух и за високата демократска свест што ја покажаа на денот на изборите.

Back to top button
Close
Close