0_Web_Насловна-слајдер0_Македонија.ПорталМакедонија.СлајдерПолитика

За Софија почитување на правата на Бугарите во Северна Македонија е предворјето за ЕУ, Скопје смета дека процесот треба да зависи од успехот во реформите

Официјална Софија порачува дека почитување на правата на Бугарите во Република Северна Македонија е предворјето за интеграција на земјава во Европската унија. Државниот врв во Скопје со децидна изјава дека процесот на пристапување во ЕУ не треба да биде условуван од билатерални прашања туку од успехот на домашните реформи за постигнување на европските стандарди. Скопје смета дека суштината на спорот со Софија нема ништо со процесот на евроинтеграција и европските вредности на кои тој се заснова, туку се бави со прашања коишто се целосно внатрешни, како што е правото на самоопределување на земјата.

Back to top button
Close
Close