Дописници МКДЛокални избори 2021Политички партии

Еркан Арифи од ДУИ освои 72,59 проценти од гласовите во Липково

Според официјалните резултати на Државната изборна комисија, Еркан Арифи од ДУИ освои 72,59 проценти од гласовите на вчерашното гласање во Липково. Тој е во значителна предност пред Арсим Идирзи од Коалицијата Аијасна за Албанците и Алетрантива кој освоил 17,04 отсто од гласовите, Љуан Рамадани од БЕСА со 5,57 проценти и кандидатот на ДПА, Евзи Јашари со освоени 1,94 проценти од гласовите на локалните изабори.

Kуманово, 18 октомври 2021 (МИА) – Според официјалните резултати на Државната изборна комисија, Еркан Арифи од ДУИ освои 72,59 проценти од гласовите на вчерашното гласање во Липково. Тој е во значителна предност пред Арсим Идирзи од Коалицијата Аијасна за Албанците и Алетрантива кој освоил 17,04 отсто од гласовите,  Љуан Рамадани од БЕСА со 5,57 проценти и кандидатот на ДПА, Евзи Јашари со освоени 1,94 проценти од гласовите на локалните изабори.

Вчера излезноста во оваа општина изнесуваше 37,49 проценти од вкупниот број 26.042 граѓани со право на глас во Липково.

Во Советот на оваа општина влегуваат советници од ДУИ за кои гласале 57,91 отсто од граѓаните. 19,92 отсто гласале за советничката листа на Алијасна за Албанците и Алтерантива, БЕСА освоила 7, 25 проценти, за група избирачи предводени од Абдула Реџепи својот глас го дале 4,71 процент од гласачите, 3,66 отсто од гласачите гласале за советничката листа на СДСМ и 3, 47 отсто за ДПА. ам/сст/

Back to top button
Close
Close