0_Web_АктуелноЛокални избори 2021ПолитикаХроникаХроника.Портал

До основните јавни обвинителства пристигнале мал број пријави за изборни нерегуларности

Во вториот круг од локалните избори до Комисија за следење на евентуални нерегуларности поврзани со извршување на кривични дела при изборниот процес при Јавното обвинителство и до обвинителствата пристигнале релативно мал број пријави и известувања за нерегуларности на изборниот процес, изјави претседателот на Комисијата, јавниот обвинител Џељаљ Бајрами, додавајќи дека по сите пријави се оформени предмети и итно се постапува.

Скопје, 31 октомври 2021 (МИА) – Во вториот круг од локалните избори до Комисија за следење на евентуални нерегуларности поврзани со извршување на кривични дела при изборниот процес при Јавното обвинителство и до обвинителствата пристигнале релативно мал број пријави и известувања за нерегуларности на изборниот процес, изјави претседателот на Комисијата, јавниот обвинител Џељаљ Бајрами, додавајќи дека по сите пријави се оформени предмети и итно се постапува.

– На подрачјето на Основното јавно обвинителство Скопје оформен е предмет за настан пријавен на 30.10.2021 година во МВР до БЈБ ОКП Сектор за економски криминал и корупција како кривично дело „поткуп при избори и гласање“ од член 162 од Кривичниот законик во Општина Шуто Оризари. За настанот во текот на денешниот ден беше доставено писмено известување до ОЈО Скопје. Јавниот обвинител, со цел да се утврдат фактите, го испита подносителот на пријавата во својство на сведок и издаде Наредба до БЈБ ОКП Сектор за економски криминал и корупција, како подносител на известувањето со насоки за обезбедување материјални докази. Предистражната постапка трае до обезбедување на доказите, по што ќе биде донесена јавнообвинителска одлука, рече Бајрами.

Тој уште додаде дека ОЈО Кочани постапува по повеќе пријави од две политички партии дека различни лица вршат притисоци, влијание и агитирање врз гласачи како да се изјаснат.

– За сите поднесени пријави оформени се предмети и дадени се наредби и насоки до ОВР Кочани за проверка на наводите. Доколку бидат обезбедени докази за кривично дело, Обвинителството ќе постапи согласно своите надлежности, посочи Бајрами.

Исто така денеска во ОЈО Делчево е примена една кривична пријава против едно лице за кривично дело „поткуп при избори и гласање“ од член 162 од Кривичниот законик, по која е оформен предмет. Станува збор за настанот за кој веќе известивме со наводи за поткуп во Македонска Каменица. Во предметот се постапува во предистражна постапка.

– Во Основно јавно обивнителство Радовиш добиено е усно известување во текот на денешниот ден дека едно лице кое требало да е во изолација поради контакт со позитивно лице од КОВИД-19, излегло на гласање. Дадени се насоки за проверување на наводите. Јавен обвинител од Основното јавно обвинителство – Кичево бил известен дека гласач на едно гласачко место го фотографирал ливчето, додека на друго гласачко место еден гласач искинал гласачко ливче. Се постапува за утврдување на фактите, изјави Вајрами.

До Комисијата, преку електронската адреса во текот на вчерашниот ден пристигна една пријава од невладина организација, која се однесува на притисоци и закани упатени кон набљудувачи на изборите искажани преку коментари на социјална мрежа. Комисијата ги проверува наводите.

– Јавното обвинителство продолжува да го следи изборниот процес во целост и ќе постапува по сите сомненија за евентуално сторени кривични дела поврзани со локалните избори. Се уште останува активна и нашата електронска адреса izbori@jorm.mk, каде граѓаните можат да ги пријавуваат сите сомненија за кривични дела поврзани со изборите“, додаде Бајрами.​ оџ/сп/

Провери го и ова

Close
Back to top button
Close
Close