Посетете ја новата веб страна на МИА
АБНА

Да се ​​зафати со работа, да стекне искуство и среќа може да му помогне на младиот уметник, смета режисерот Пресијан Кузов

Ова е веста на денот од Република Бугарија, избрана на Бугарската телеграфска агенција (БТА) за објавување од МИА, согласно Договорот за размена на информации и професионална соработка, кој предвидува секој ден националните информативни агенции на Северна Македонија и Бугарија да разменуваат директно избрана од другата агенција вест на денот на соодветната земја, а другата агенција да ја објави на својот интернет сајт без промени со изрично посочување и цитирање на партнерот како извор.

Софија, 22 јануари 2023 (МИА/БТА) – Да се ​​фатите за работа, да стекнете искуство и среќа се трите работи кои можат да му помогнат на еден млад уметник да успее. Ова во интервју за БТА го вели Пресијан Кузов, режисер на премиерната претстава „Гардероба“ на Драмскиот и куклен театар „Иван Радоев“ (ДКТ) од Плевен. Според него, младите уметници во Бугарија денес се соочуваат со различни проблеми поврзани со финансирањето и поделбата меѓу државниот и независниот сектор во театарската уметност. Самиот за себе вели дека не му се допаѓа оваа поделеност, соочување и крајности, дури и во животот се труди „да ја држи средината“.

Ова е веста на денот од Република Бугарија, избрана на Бугарската телеграфска агенција (БТА) за објавување од МИА, согласно Договорот за размена на информации и професионална соработка, кој предвидува секој ден националните информативни агенции на Северна Македонија и Бугарија да разменуваат директно избрана од другата агенција вест на денот на соодветната земја, а другата агенција да ја објави на својот интернет сајт без промени со изрично посочување и цитирање на партнерот како извор.

Како што напиша БТА, емисијата „Гардероба“ е создадена според „Максималистот“ на Станислав Стратиев. Кузов нагласи дека во текстот на Стратиев ја открил темата на конформизмот и како една различна индивидуа се прифаќа и интегрира во општеството. „Оваа тема денес ја сметам за многу современа, кога кога и да се појави нешто, или се прифаќа некритички или се отфрла без компромис“, додаде режисерот. Според него, меѓу најновите примери е KОВИД-19. „Се појавува вирус и веднаш имаме две апсолутни крајности – за и против. Дел од општеството го прифаќа апсолутно некритички, а другиот – токму спротивното. Истото е случај и со војната во Украина. Темата со воведувањето на еврото е новонастанатата ситуација. Во нашето општество има многу примери и тоа ќе продолжи и во иднина“, смета Кузов.

Според него, во современото општество „новата нормала“ е брзото препознавање на новите идеологии, правила, норми и идентитети, во кои значаен придонес даваат и социјалните медиуми.

Пресијан Кузов е автор и на драмски дела. Неговата драма „Ракавица“ беше избрана на повеќе драмски фестивали. Моментално работи на претстава која ќе го врати гледачот назад во времето од 1923 до 1925 година, кога во Бугарија се случија драматични промени во политичкиот и општествениот живот.

„Најдов силна драма во континуираната промена на власта, фаќањето по неа и бескомпромисното држење на оваа власт, достигнувањето крајности со убивањето луѓе“, објасни Кузов.

За својата работа во театарот во Плевен, младиот режисер вели дека е благодарен што влегол во еден од најдобрите, според него, театри надвор од главниот град, и како трупа и како организација.

_____________________________________________________________________

Медиумската информативна агенција овие текстови ги објавува во оригинална форма, согласно Договорот за размена на информации и професионална соработка меѓу двете национални новински агенции МИА и БТА

 

Back to top button
Close
Close