0_Магазин.ПорталЗанимливости

Големата црвена дамка на Јупитер отвора нови прашања

Точката претставува циклон со дијаметар од 6.000 километри - доволно широк за да ја проголта планетата Земја. Тој се намалува откако астрономите почнаа да го набљудуваат пред околу 150 години, но никој не можеше да ја следи брзината на неговото движење сѐ до „Хабл“, поставен 2009 година.

Back to top button
Close
Close