Балкан

Бугарскиот суперкомпјутер „Discoverer“ се наоѓа на 91 место во светот според компјутерска моќ

Бугарскиот суперкомпјутер Discoverer, кој официјално започнува со работа денеска во Софискиот Тех Парк, е рангиран на 91-то место на светската ранг листа на машини со високи перформанси - ТОП 500, објави на прес-конференција Петар Статев, претседател на Надзорниот одбор на Софија Техн Парк, јави БТА.

Софија, 21 октомври 2021 (МИА/БТА) –  Бугарскиот суперкомпјутер Discoverer, кој официјално започнува со работа денеска во Софискиот Тех Парк, е рангиран на 91-то место на светската ранг листа на машини со високи перформанси – ТОП 500, објави на прес-конференција Петар Статев, претседател на Надзорниот одбор на Софија Техн Парк, јави БТА.
Машината има компјутерска моќност од 4,5 петафлопи и врвни перформанси од 6 петафлопи. /Петафлоп е илјада трилиони, или еден квадрилион, операции во секунда./
-Тука имаше трева пред една година. За тоа време, зградата беше изградена, машината беше инсталирана и беше изграден еден од најсложените системи за ладење во земјата. Атос се бореше со времето и околностите, вклучително и пандемијата, и ја инсталираше машината заедно со тимот на Технолошкиот парк Софија, рече Петар Статев.

Од утре машината ќе се користи и планираме да инсталираме графички акцелератори во следните пет или десет години. Планираме првата квантна компјутерска платформа да биде тука и да започнеме да тренираме луѓе, бидејќи ова не е стандарден телефон или компјутер. Има подадена рака од ЕК за обука   за користење на суперкомпјутери. Претстојат натпревари за создавање дигитални центри за иновации во ЕУ и за нив ќе се пријави Софија Тех парк, рече Статев.

Суперкомпјутерот од светска класа е резултат на напорна тимска работа. Со него, она што е направено за 365 дена, сега може да се направи за 20 дена. Се грижиме дека можностите на компјутерот се корисни за нашата индустрија и таленти, изјави еврокомесарката Марија Габриел.

Овој состанок е доказ дека Бугарија е дигитален и иновативен центар во Европа, додаде таа. Им благодарам на владите на Бугарија за поддршката на проектот – во 2018 година владата, со премиерот Борисов, не поддржа, сега има и владини претставници на оваа церемонија, рече Габриел.

Главниот предизвик е целосно искористување на можностите на хардверот, така што врската со науката и истражувањето е важна. Овие машини имаат корист и во образованието. Големата цел е да се поврзат индустриите, лабораториите и универзитетите за да нема јавни инвестиции во истото на многу места – ние не сме доволно богати да си го дозволиме тоа, додаде Марија Габриел.

Почетокот е скап, но единствениот начин е да се биде модерна нација. Успешни и богати се оние нации што успеваат да имплементираат нови технологии, рече министерот за образование и наука Николај Денков. Сето ова ќе биде скап и бескорисен хардвер само ако немаме кадар, рече министерот Денков.

Во минатото, техничките училишта беа конкуренти на средните училишта по јазик. Денес, Техничкото училиште на Техничкиот универзитет во Софија повторно се натпреварува со средните јазични гимназии во земјата, додаде министерот.

Лансирањето на Discoverer е неоспорен успех, со кој Бугарија стана прва земја на Балканскиот Полуостров со моќен суперкомпјутер, рече заменик -градоначалникот на Софија, Дончо Барбалов. Ни треба оваа машина бидејќи може да прави прогнози и анализи на сообраќајот и времето во градот, додаде тој.

Провери го и ова

Close
Back to top button
Close
Close