АБНА

Бугарскиот министер Александар Пулев учествуваше на состанокот на Советот на министри во Европската вселенска агенција

Ова е веста на денот од Република Бугарија, избрана на Бугарската телеграфска агенција (БТА) за објавување од МИА, согласно Договорот за размена на информации и професионална соработка, кој предвидува секој ден националните информативни агенции на Северна Македонија и Бугарија да разменуваат директно избрана од другата агенција вест на денот на соодветната земја, а другата агенција да ја објави на својот интернет сајт без промени со изрично посочување и цитирање на партнерот како извор.

Софија, 22 ноември 2022 (МИА/БТА) – Министерот за иновации и раст на Бугарија, Александар Пулев учествуваше на состанокот на Советот на министри во Европската вселенска агенција (ESA), што се одржува во Париз, Франција, информираат од Министерството. Повеќе од 40 бугарски вселенски проекти во рамките на програмата на Европската вселенска агенција добија над 7 милиони евра.

Ова е веста на денот од Република Бугарија, избрана на Бугарската телеграфска агенција (БТА) за објавување од МИА, согласно Договорот за размена на информации и професионална соработка, кој предвидува секој ден националните информативни агенции на Северна Македонија и Бугарија да разменуваат директно избрана од другата агенција вест на денот на соодветната земја, а другата агенција да ја објави на својот интернет сајт без промени со изрично посочување и цитирање на партнерот како извор.   

„Перспективата е зголемување на бугарскиот придонес во Европската вселенска агенција“, рече министерот Пулев и додаде дека Бугарија е заинтересирана да најде потенцијални партнери во технологиите, особено поврзани со CubeSats.

Според него, развојот на нови услуги и апликации ќе го поттикне учеството на малите и средни претпријатија и стартапи во вселенски проекти и апликации.

– Сметаме дека новопотпишаниот Договор со ЕСА оваа година ќе поттикне повеќе вселенски компании да учествуваат во програмите и ќе ги зголемат инвестициите во бугарската вселенска индустрија, рече Пулев.

Тој нагласи дека соработката со Агенцијата донесе значајни придобивки за развој на информациски системи за мониторинг на хидроенергетските акумулации, изградба на вселенски оранжерии и вселенско производство на храна. Исто така во развојот на комуникациски сателитски терминали; софтверски платформи за собирање и анализа на сателитски податоци; наносателитски енергетски системи; копнен мониторинг на земјоделски и шумски територии и други.

Министерот Пулев со останатите министри и претставници на земјите членки на АВРМ разговараше за потенцијалните партнерства на Бугарија во рамките на програмите на Агенцијата.

Во моментов глобалната вселенска економија се проценува на околу 330 милијарди евра, а приватните инвестиции на 12,2 милијарди евра. Европската вселенска агенција инвестираше над милијарда евра во иновации што треба да се имплементираат во европската вселенска индустрија во периодот 2018-2021 година. Отворени се најмалку 17.700 работни места во рамките на програмата за истражување на напредни телекомуникациски системи на ESA. Во текот на следната деценија, пазарот за апликации за набљудување на Земјата се очекува да ги удвои приходите од приближно 2,8 милијарди евра на над 5,5 милијарди евра.

Потсетуваме дека повеќе од 40 бугарски вселенски проекти во рамките на програмата на ЕСА добија над 7 милиони евра. Ова е за периодот од потпишувањето на првиот договор со Агенцијата за европска земја соработничка во 2015 година. Вкупно се одржани седум тендерски постапки на кои пристигнале 127 бугарски предлог-проекти. Оваа година Бугарија потпиша нов договор со Европската вселенска агенција. Во рамките на осмата тендерска постапка, проектите беа прифатени до 22 септември годинава. Во моментов се оценуваат 11 нови предлог-проекти од Бугарија, а резултатите ќе станат јасни следниот месец,соопшти Министерството.

Бугарски научници развија инструмент за мерење на радијацијата во орбитата околу Марс, кој е дел од меѓународен сателит. Вселенската стаклена градина е исто така бугарски развој, кој ќе ги рекреира специфичните еколошки услови за одгледување растенија во вселенски услови. Меѓу одобрените проекти се оние кои даваат решенија во однос на квалитетот на атмосферскиот воздух во урбаните средини, радар за податоци, модели за развој на микробиолошка распаѓање на отпадот, следење на земјоделски површини и брани итн.

____________________________________________________________________________

Медиумската информативна агенција овие текстови ги објавува во оригинална форма, согласно Договорот за размена на информации и професионална соработка меѓу двете национални новински агенции МИА и БТА

Back to top button
Close
Close