Свет

Без струја жители на Казахстан, Узбекистан и на Киргистан

Големите градови во Казахстан, Узбекистан, како и во Киргистан, денеска се соочија со прекин на електричната енергија, информираа властите и граѓаните.

Нур-Султан, 25 јануари 2022 (МИА) – Големите градови во Казахстан, Узбекистан, како и во Киргистан, денеска се соочија со прекин на електричната енергија, информираа властите и граѓаните.

Исклучен беше главниот далековод во Казахстан, а мрежите на трите земји се поврзани. Преку Казахстан се поврзани со руската електрична мрежа, која може да ја користат при неочекувани проблеми.

Според мрежниот оператор КЕГОЦ, казахстанскиот далековод Север-Југ, што ги поврзува трите држави со руската мрежа, е исклучен утрово поради итни причини. бд/ссм/

Таг
Back to top button
Close
Close