• A-
  • A
  • A+
понеделник, 19 февруари 2018, 

УЈП: Во најкраток рок да се платат даночните обврски за персонален данок на доход

УЈП: Во најкраток рок да се платат даночните обврски за персонален данок на доход

Скопје, 9 јануари 2017 (МИА) - Доколку граѓаните не извршиле плаќање на утврдените даночни обврски за персонален данок на доход за 2015 година и за претходни години по основ на Годишна даночна пријава или за 2016 година по основ на Аконтативна даночна пријава, тоа да го сторат во најкраток можен рок, порачуваат од Управата за јавни прииходи (УЈП)

Оттаму прецизираат дека укажувањето се однесува и за самостојните вршители на дејност - занаетчии, земјоделци, трговци поединци, адвокати, нотари и други кои не извршиле плаќање на персоналниот данок на доход, без разлика дали станува збор за обврзник кој го плаќа данокот според реален или паушално утврден приход.

- Граѓанинот може да изврши проверка на состојбата на долговите за персонален данок преку интернет користејќи ја услугата „е-Плаќање на персонален данок“. Регистрацијата за користење на оваа е-услуга е бесплатна за граѓаните. Единствено што ви е потребно е е-пошта и да креирате ваш кориснички профил на https://etax-fl.ujp.gov.mk/index_pregledPlakanje.jsp. За повеќе информации преземете го флаерот „е-Плаќање на персонален данок“ (кликни http://www.ujp.gov.mk/mk/publikacii/pogledni/60), порачуваат од УЈП.

Доколку граѓанинот по различни основи има потреба да му биде издадено Решение за утврдување на персонален данок, може да поднесе Барање за препис (УЈП-ПР-З.2-16/1). Дополнителни информации може да се добијат преку Инфо центарот 0800 33 000. вј/дма/12:02

###

Сите права се задржани. Овој материјал не смее да се складира, издава, емитува, препишува и повторно да се дистрибуира во каква било форма, без писмена дозвола од Македонската информативна агенција.