• A-
  • A
  • A+

вторник, 27 јуни 2017, 

На денешен ден

На денешен ден

На денешен ден

27 јуни 2017 (МИА) 1550.- Роден е францускиот крал Шарл Деветти. Во текот на неговото владеење од 1... повеќе...

 
На денешен ден

На денешен ден

26 јуни 2017 (МИА) - Меѓународен ден за поддршка на жртвите на тортура - Светски ден на борба прот... повеќе...

На денешен ден

На денешен ден

25 јуни 2017 (МИА) - Денеска е Ден на телесните инвалиди на Македонија 1867.- Американецот Лисјен ... повеќе...

На денешен ден

На денешен ден

24 јуни 2017 (МИА) 79.- Умрел римскиот цар Тит Флавиј Веспазијан, основач на династијата Флавиевци.... повеќе...

На денешен ден

На денешен ден

23 јуни 2017 (МИА) 1501.- Португалскиот морепловец Педро Кабрал се вратил во татковината од патувањ... повеќе...

На денешен ден

На денешен ден

22 јуни 2017 (МИА) - Денеска е Меѓународен Олимписки ден 1533.- По неуспешната опсада на Виена во ... повеќе...

На денешен ден

На денешен ден

21 јуни 2017 (МИА) 1377.- Умрел англискиот крал Едвард Трети, кој во текот на владеењето од 1327 го... повеќе...

На денешен ден

На денешен ден

20 јуни 2017 (МИА) 1597.- Умрел холандскиот поларен истражувач Вилхелм Баренц, заробен на брод оков... повеќе...

На денешен ден

На денешен ден

19 јуни 2017 (МИА) 551 п. н.е.- Роден е Конфуциј, кинески филозоф. Во неговата етичка доктрина осно... повеќе...

На денешен ден

На денешен ден

18 јуни 2017 (МИА) 1429.- Француските сили под водство на Јованка Орлеанка и војводата од Аленсон, ... повеќе...

На денешен ден

На денешен ден

17 јуни 2017 (МИА) - Меѓународен ден на акции против сушите и поплавите 1239.- Роден е англискиот ... повеќе...

На денешен ден

На денешен ден

16 јуни 2017 (МИА) 1671 - Под водство на легендарниот јунак Стенка Рјазин, во Русија избувнало вост... повеќе...

На денешен ден

На денешен ден

15 јуни 2017 (МИА) 1215.- Англискиот крал Џон ја потпишал Големата повелба на слободата (Магна карт... повеќе...

На денешен ден

На денешен ден

14 јуни 2017 (МИА) - Ден на знамето на САД - Светски ден на крводарителството 1645.- Во граѓанска... повеќе...

На денешен ден

На денешен ден

13 јуни 2017 (МИА) 323 г.п.н.е.- Во Вавилон умрел Александар Македонски, син на Филип Втори Македон... повеќе...

На денешен ден

На денешен ден

12 јуни 2017 (МИА) 1683.- Турската војска под водство на големиот везир Мустафа, ја почнала блокада... повеќе...

На денешен ден

На денешен ден

11 јуни 2016 (МИА) 1509.- Англискиот крал Хенри Осми се оженил со првата од шесте жени, Катарина Ар... повеќе...