• A-
  • A
  • A+
вторник, 12 декември 2017, 

Образование и наука

Санација на покривот на ОУ „Гоце Делчев" во Гостивар, решението привремено

Санација на покривот на ОУ „Гоце Делчев" во Гостивар, решението привремено

Гостивар, 11 декември 2017 (МИА) - На иницијатива на локалната самоуправа и училишниот одбор, денеск... повеќе...

 
СОНК бара усогласување на платите и преговори со МОН за образовните реформи

СОНК бара усогласување на платите и преговори со МОН за образовните реформи

Скопје, 7 декември 2017 (МИА) –Самостојниот синдикат за образование, наука и култура-СОНК бара ведна... повеќе...

Народен правобранител: Училиштата не се прилагодени за децата со попреченост

Народен правобранител: Училиштата не се прилагодени за децата со попреченост

Скопје, 7 декември 2017 (МИА) - Речиси половина од средните училишта немаат пристапна влезна рампа н... повеќе...

Потребна е систематска ревизија и модернизирање на учебниците

Потребна е систематска ревизија и модернизирање на учебниците

Скопје, 7 декември 2017 (МИА) - Во 15-тина учебници кои се користат во високото образование детектир... повеќе...

Дескоска: Законска ревизија на невистинитите факти во учебниците

Дескоска: Законска ревизија на невистинитите факти во учебниците

Скопје, 7 декември 2017 (МИА) – Министерката за образование и наука Рената Дескоска денеска, одговор... повеќе...

Догодина поголеми плати за наставниците

Догодина поголеми плати за наставниците

Скопје, 7 декември 2017 (МИА) - Вкупно 25,28 милијарди денари или 406,55 милиони евра ќе биде буџето... повеќе...

Промоција на извештај за вклученост на деца и млади со посебни потреби во средното образование

Промоција на извештај за вклученост на деца и млади со посебни потреби во средното образование

Скопје, 7 декември 2017 (МИА) - Во средното училиште „Браќа Миладиновци“ во Скопје денеска ќе се про... повеќе...

Дескоска: Учебници и наставен кадар за квалитетно образование на припадниците на заедниците

Дескоска: Учебници и наставен кадар за квалитетно образование на припадниците на заедниците

Скопје, 6 декември 2017 (МИА) - Обезбедување соодветни учебници за заедниците кои се помалку од 20 о... повеќе...

Дескоска: Се бара решение за долговите за струја на битолските училишта

Дескоска: Се бара решение за долговите за струја на битолските училишта

Скопје, 6 декември 2017 (МИА) – Училиштата во општина Битола и студентските домови „Томе Стефановски... повеќе...

На ФЕИТ „Воведен час за кодирање“ за средношколци

На ФЕИТ „Воведен час за кодирање“ за средношколци

Скопје, 6 декември 2017 (МИА) -  Повеќе од 70 средношколци од девет училишта учествуваа на Четвртиот... повеќе...

Педагошкиот факултет - Скопје одбележува 70 години постоење

Педагошкиот факултет - Скопје одбележува 70 години постоење

Скопје, 6 декември 2017 (МИА) - Педагошкиот факултет „Св. Климент Охридски“ денеска со Свечена акаде... повеќе...

Шекеринска на Берлинскиот форум за надворешна политика

Шекеринска на Берлинскиот форум за надворешна политика

Скопје, 5 декември 2017 (МИА) - На покана на Федералната канцеларија за надворешни работи на Германи... повеќе...

Акредитацијата и евалуацијата на високото образование ќе бидат одвоени

Акредитацијата и евалуацијата на високото образование ќе бидат одвоени

Скопје, 5 декември 2017 (МИА) - Новиот закон за високото обрзование е готов и до крајот на месецов ќ... повеќе...

Гостиварски средношколци на обука во Швајцарија за правата на детето

Гостиварски средношколци на обука во Швајцарија за правата на детето

Скопје, 5 декември 2017 (МИА) - Група од шеснаесет ученици од средното економско училиште „Гостивар“... повеќе...

Конференција „40 години високо образование од областа на безбедноста“

Конференција „40 години високо образование од областа на безбедноста“

Скопје, 5 декември 2017 (МИА) - Во организација на Факултетот за безбедност-Скопје денеска ќе се одр... повеќе...

Наскоро јавна дебата за реформите во прво, второ и трето одделение

Наскоро јавна дебата за реформите во прво, второ и трето одделение

Скопје, 4 декември 2017 (МИА) - Новата Влада е определена кон одржливи решенија во образовниот систе... повеќе...

Меѓународна конференција за поквалитетно образование

Меѓународна конференција за поквалитетно образование

Скопје, 4 декември 2017 година (МИА) - Меѓународна конференција насловена како „Квалитетно образован... повеќе...

Мозаик

Суданки казнети со 40 камшици оти носеле панталони

Дваесет и четири Суданки се соочуваат со казна од ...

Уругвај: Скара за во „Гинис“

Уругвај го собори Гинисовиот рекорд во печење скар...

Севернокорејскиот лидер го контролира и времето

Севернокорејскиот лидер Ким Џонг-ун се искачи на н...

Италијанец го премина Тибар одејќи по јаже

Италијанскиот еквилибрист Андреа Лорени, одејќи по...