• A-
  • A
  • A+

понеделник, 25 септември 2017, 

Култура

Филмот „Златна петорка“ премиерно во САД

Филмот „Златна петорка“ премиерно во САД

Скопје, 6 септември 2017 (МИА) - Долгометражниот игран филм „Златна петорка“ на Горан Тренчовски вле... повеќе...

 
Прва награда за „Последните камбани“ на Филмскиот фестивал во Монтреал

Прва награда за „Последните камбани“ на Филмскиот фестивал во Монтреал

Скопје, 6 септември 2017 (МИА) - Краткометражниот филм „Последните камбани“ ја освои првата награда ... повеќе...

Донесени мерки за унапредување на состојбата со македонскиот јазик

Донесени мерки за унапредување на состојбата со македонскиот јазик

Скопје, 6 септември 2017 (МИА) - Владата на Република Македонија усвои повеќе предлог-мерки кои се н... повеќе...

Јавна дебата за изработка на проект за реконструкција на „Мала станица“

Јавна дебата за изработка на проект за реконструкција на „Мала станица“

Скопје, 6 септември 2017 (МИА) - Во организација на Националната галерија на Македонија денеска ќе с... повеќе...

Турнејата за промоција на книгата „Патувајќи“ на Отец Пимен почна од Ресен

Турнејата за промоција на книгата „Патувајќи“ на Отец Пимен почна од Ресен

Скопје, 5 септември 2017 (МИА) - Турнејата за промоција на книгата „Патувајќи“ на Отец Пимен започна... повеќе...

„Одеднаш, тропање на вратата“ на Етгар Керет, во издание на „Македоника литера“

„Одеднаш, тропање на вратата“ на Етгар Керет, во издание на „Македоника литера“

Скопје, 5 септември 2017 (МИА) - Книгата раскази „Одеднаш, тропање на вратата“ на израелскиот писате... повеќе...

„Иван се враќа дома” на сцената на МНТ од 16 до 23 септември

„Иван се враќа дома” на сцената на МНТ од 16 до 23 септември

Скопје, 5 септември 2017 (МИА) - Московскиот театар „Мастерскаја П. Фоменко” со фестивалот „Иван се ... повеќе...

Завршуваат Деновите на Мајка Тереза

Завршуваат Деновите на Мајка Тереза

Скопје, 5 септември 2017 (МИА) - Во рамки на Деновите на Мајка Тереза, денеска во Католичката црква ... повеќе...

Изложба на фотографии на Мимоза Велиу

Изложба на фотографии на Мимоза Велиу

Скопје, 5 септември 2017 (МИА) - Во Националната галерија на Македонија, во објектот Чифте амам, веч... повеќе...

Владимир Весовиќ и Зоран Стефановиќ од Србија специјални гости на стрип салон „Велес 2017“

Владимир Весовиќ и Зоран Стефановиќ од Србија специјални гости на стрип салон „Велес 2017“

Велес 4 септември 2017(МИА) - Стрип центарот на Македонија со седиште во Велес денеска  информира  д... повеќе...

Филмот „Ќе дојдат децата“ на Ана Јакимска освои главна награда на фестивал во Шпанија

Филмот „Ќе дојдат децата“ на Ана Јакимска освои главна награда на фестивал во Шпанија

Скопје, 4 септември 2017 (МИА) - Краткиот игран филм „Ќе дојдат децата“ на режисерката Ана Јакимска ... повеќе...

Концерт во чест на Мајка Тереза

Концерт во чест на Мајка Тереза

Скопје, 3 септември 2017 (МИА) - Под покровителство на Град Скопје, а во организација на Дирекцијата... повеќе...

Големата награда на меѓународниот филмски фестивал од Нанси за филмот Еклер на Марко Ѓоковиќ

Големата награда на меѓународниот филмски фестивал од Нанси за филмот Еклер на Марко Ѓоковиќ

Нанси, 3 септември 2017 (МИА) - Во францускиот град Нанси каде вечерва завршува 23-то издание на Меѓ... повеќе...

Во Делчево се одржа 11. Пијанечко-малешевска свадба

Во Делчево се одржа 11. Пијанечко-малешевска свадба

Делчево, 3 септември 2017 (МИА) - На летната сцена во Делчево синоќа заврши 41-то издание на Меѓунар... повеќе...

Денови на света Мајка Тераза

Денови на света Мајка Тераза

Скопје, 3 септември 2017 (МИА) - Во Скопје денеска почнуваат втори Денови на света Мајка Тереза кои ... повеќе...

Италијански археолози ја потврдија првата палеолитска станица во Овчеполието

Италијански археолози ја потврдија првата палеолитска станица во Овчеполието

Штип, 2 септември 2017 (МИА) - Првата палеолитска станица на територијата на Македонија на локал... повеќе...

Алаѓазовски: Ќе го обновиме и заштитиме Офицерскиот дом во Битола

Алаѓазовски: Ќе го обновиме и заштитиме Офицерскиот дом во Битола

Битола, 2 септември 2017 (МИА) - Офицерскиот дом во Битола ќе се обвнови и заштити. Ова денеска го н... повеќе...