• A-
  • A
  • A+
понеделник, 20 ноември 2017, 

Култура

Четири финалистки за наградата „Денес“ за млад визуелен уметник

Четири финалистки за наградата „Денес“ за млад визуелен уметник

Скопје, 10 ноември 2017 (МИА) - Верица Ковачевска, Наташа Неделкова, Анастасија Пандиловска и Ивана ... повеќе...

 
Јованова-Грујовска: Ставовите на дел од вработените не се официјален став на Институтот за македонски јазик

Јованова-Грујовска: Ставовите на дел од вработените не се официјален став на Институтот за македонски јазик

Скопје, 10 ноември 2017 (МИА) - Како прв човек на Институтот за македонски јазик, не можам да ги ком... повеќе...

Писателот Марковски на поетски фестивал „Денови на пријателите на книгата“ во Риека

Писателот Марковски на поетски фестивал „Денови на пријателите на книгата“ во Риека

Гевгелија, 10 ноември 2017 (МИА) - Младиот гевгелиски писател Стефан Марковски е единствениот македо... повеќе...

Отворени денови на Институтот за македонски јазик од 13-ти до 17 ноември

Отворени денови на Институтот за македонски јазик од 13-ти до 17 ноември

Скопје, 10 ноември 2017 (МИА) - Петдневна манифестација Отворени денови ќе организира Институтит за ... повеќе...

На 16. „Синедејс“ почнуваат проекциите од натпреварувачката програма

На 16. „Синедејс“ почнуваат проекциите од натпреварувачката програма

Скопје, 10 ноември 2017 (МИА) - По синоќешното отворање на 16. Фестивал на европски филм „Синедејс“,... повеќе...

Во кумановскиот центар за култура отворена изложбата од 15-та колонија „Карпино“

Во кумановскиот центар за култура отворена изложбата од 15-та колонија „Карпино“

Куманово, 10 ноември 2017 (МИА) - Кумановци синоќа во Центарот за култура „Трајко Прокопиев“ имаа мо... повеќе...

„Исцелител“ – суровата реалност на сиромашниот и очаен човек

„Исцелител“ – суровата реалност на сиромашниот и очаен човек

Солун, 10 ноември 2017 (МИА) – Македонскиот игран филм „Исцелител“ на младиот режисер, сценарист и п... повеќе...

Грегоријанска музика на концертот на женскиот хор „Јубилате“ од Унгарија

Грегоријанска музика на концертот на женскиот хор „Јубилате“ од Унгарија

Скопје, 10 ноември 2017 (МИА) - На 18. Есенски музички свечености вечер ќе гостува Женскиот младинск... повеќе...

Отворен 16. Фестивал на европски филм „Синедејс“

Отворен 16. Фестивал на европски филм „Синедејс“

Скопје, 9 ноември 2017 (МИА) - Во кино „Милениум“ вечерва почна 16. Фестивал на европски филм „Синед... повеќе...

Проектот „Сестра“ на Дина Дума финансиски поддржан од SEE Cinema Network

Проектот „Сестра“ на Дина Дума финансиски поддржан од SEE Cinema Network

Скопје, 9 ноември 2017 (МИА) - Проектот „Сестра“, долгометражен игран филм во режија на Дина Дума, д... повеќе...

Изложба на фотографии „Можност за нов почеток во Европа“

Изложба на фотографии „Можност за нов почеток во Европа“

Берово, 9 ноември 2017 (МИА) - Во Берово е отворена изложба на фотографии во која е прикажан патот н... повеќе...

Јавни расправи за предлог-стратегијата во културата 2018-2022 во градови низ Македонија

Јавни расправи за предлог-стратегијата во културата 2018-2022 во градови низ Македонија

Скопје, 9 ноември 2017 (МИА) - По трите јавни расправи во Скопје за предлог-стратегијата во културат... повеќе...

 „Вера  Љубов Надеж“ - премиера на Драмски театар-Скопје

„Вера Љубов Надеж“ - премиера на Драмски театар-Скопје

Скопје, 9 ноември 2017 (МИА) - Потребата во нешто да веруваме и надежта дека тоа ќе се случи е во ос... повеќе...

Изложба на плакати од фондовите на Националната библиотека на Бугарија

Изложба на плакати од фондовите на Националната библиотека на Бугарија

Скопје, 9 ноември 2017 (МИА) - Националната и универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски“ денес... повеќе...

Промоција на дебитантска поетска книга од Ирена Јурчева

Промоција на дебитантска поетска книга од Ирена Јурчева

Скопје, 9 ноември 2017 (МИА) - Во Литературно кафе Метаноја вечер во 19 часот ќе биде промовирана де... повеќе...

Промоција на книгата „Јас. Елегии“ од Михаил Ренџов

Промоција на книгата „Јас. Елегии“ од Михаил Ренџов

Скопје, 9 ноември 2017 (МИА) - Поетската книга „Јас. Елегии“ од Михаил Ренџов денеска напладне ќе би... повеќе...

Самостојна изложба на Кристина Зимбакова во Белфаст

Самостојна изложба на Кристина Зимбакова во Белфаст

Скопје, 9 ноември 2017 (МИА) - Изложбата „Песни, куфери“ на македонскиот визуелен уметник Кристина З... повеќе...