• A-
  • A
  • A+
понеделник, 20 ноември 2017, 

Култура

„Живот во кутија“ - прва книга на новинарот Томислав Кежаровски

„Живот во кутија“ - прва книга на новинарот Томислав Кежаровски

Скопје, 14 ноември 2017 (МИА) - „Живот во кутија“ е насловена првата книга на новинарот Томислав Кеж... повеќе...

 
Заврши првиот театарски фестивал во Гостивар, најуспешна „Вечера од трошки“

Заврши првиот театарски фестивал во Гостивар, најуспешна „Вечера од трошки“

Гостивар, 14 ноември 2017 (МИА) - Со прогласување на најуспешните синоќа во Центарот за култура АСНО... повеќе...

Италијанскиот писател Клаудио Магрис почесен член на ДПМ

Италијанскиот писател Клаудио Магрис почесен член на ДПМ

Скопје, 14 ноември 2017 (МИА) - Италијанскиот писател Клаудио Магрис е прогласен за почесен член на ... повеќе...

Награда за „Ослободување на Скопје“ на фестивал во Лос Анџелес

Награда за „Ослободување на Скопје“ на фестивал во Лос Анџелес

Скопје, 14 ноември 2017 (МИА) - Филмот „Ослободување на Скопје” освои награда за најдобро сценарио з... повеќе...

Изложба на карикатури по повод 73 годишнината од ослободувањето на Ѓорче Петров

Изложба на карикатури по повод 73 годишнината од ослободувањето на Ѓорче Петров

Скопје, 14 ноември 2017 (МИА) - Изложбата на карикатури создадени во рамките на проектот „Доза на са... повеќе...

Меѓународна ликовна изложба за деца и младинци „13 Ноември“

Меѓународна ликовна изложба за деца и младинци „13 Ноември“

Скопје, 14 ноември 2017 (МИА) - Традиционалната меѓународна ликовна изложба за деца и младинци „13 Н... повеќе...

Битолскиот театар одбележува 73 години од формирањето

Битолскиот театар одбележува 73 години од формирањето

Битола, 14 ноември 2017 (МИА) - Со премиера на претставата „Крвави свадби“ од Федерико Гарсија Лорка... повеќе...

Изложба на колажи од Тања Таневска во Чифте амам

Изложба на колажи од Тања Таневска во Чифте амам

Скопје, 14 ноември 2017 (МИА) - Изложба на седумдесетина колажи од Тања Таневска, насловена „Ликовна... повеќе...

Трибина за босанскиот јазик во Институтот „Крсте Мисирков“

Трибина за босанскиот јазик во Институтот „Крсте Мисирков“

Скопје, 14 ноември 2017 (МИА) - Отворените денови на Институтот за македонски јазик „Крсте Мисирков“... повеќе...

Меѓународен драмски фестивал за лица со и без хендикеп

Меѓународен драмски фестивал за лица со и без хендикеп

Скопје, 14 ноември 2017 (МИА) - Меѓународен драмски фестивал за лица со и без хендикеп почнува денес... повеќе...

Гран-при за македонска проектантска компанија на биенале во Минск

Гран-при за македонска проектантска компанија на биенале во Минск

Скопје, 13 ноември 2017 (МИА) - Македонската проектантска компанија ТЕТРАКТИС Кристијан ДООЕЛ освои ... повеќе...

Трибина на Друштвото на филмски работници за состојбата во македонскиот филм

Трибина на Друштвото на филмски работници за состојбата во македонскиот филм

Скопје, 13 ноември 2017 (МИА) - Друштвото на филмски работници на Македонија во соработка со Агенциј... повеќе...

Македонија над просекот по учеството во „Креативна Европа“ меѓу земјите кои не се членки на ЕУ

Македонија над просекот по учеството во „Креативна Европа“ меѓу земјите кои не се членки на ЕУ

Скопје, 13 ноември 2017 (МИА) - Меѓу земјите кои не се членки на Европската унија, а учествуваат во ... повеќе...

Награда од публиката за „Исцелител“ на Солунскиот филмски фестивал

Награда од публиката за „Исцелител“ на Солунскиот филмски фестивал

Скопје, 13 ноември 2017 (МИА) - Филмот „Исцелител“ на македонскиот режисер Ѓорче Ставрески ја освои ... повеќе...

Елаборати за три споменици од „Скопје 2014“ на разгледување во Владата

Елаборати за три споменици од „Скопје 2014“ на разгледување во Владата

Скопје, 13 ноември 2017 (МИА) - Работната група до Министерството за култура ги доставила првите ела... повеќе...

Недела на италијанската книга

Недела на италијанската книга

Скопје, 13 ноември 2017 (МИА) - Институтот „Данте Алигиери“ во соработка со Амбасадата на Република ... повеќе...

Младиот пијанист Арда Мустафоглу освои трето место на натпревар во Белгија

Младиот пијанист Арда Мустафоглу освои трето место на натпревар во Белгија

Скопје, 13 ноември 2017 (МИА) - Петнаесетгодишниот пијанист Арда Мустафаоглу освои трето место во не... повеќе...