• A-
  • A
  • A+
понеделник, 20 ноември 2017, 

Култура

Македонија стана полноправна членка на Европската мрежа за литература и книги ТРАДУКИ

Македонија стана полноправна членка на Европската мрежа за литература и книги ТРАДУКИ

Скопје, 15 ноември 2017 (МИА) - На редовната годишна средба на претставниците на земјите - членки на... повеќе...

 
Во Велес промовирана книгата на Здравко Дејановиќ „Како го искачив К2“

Во Велес промовирана книгата на Здравко Дејановиќ „Како го искачив К2“

Велес, 15 ноември 2017 (МИА) - Во организација на Планинарското друштво „Чеплес“ и Матичната библиот... повеќе...

Во Илинден изложба на слики од ликовната колонија во Ораовица

Во Илинден изложба на слики од ликовната колонија во Ораовица

Скопје, 15 ноември 2017 (МИА) - Изложба на слики од Меѓународната ликовна колонија во манастирскиот ... повеќе...

Македонската филхармонија ќе донира за лекувањето за Валерија Зафировска

Македонската филхармонија ќе донира за лекувањето за Валерија Зафировска

Скопје, 15 ноември 2017 (МИА) - Македонската филхармонија соопшти дека се приклучува кон хуманитарна... повеќе...

Заврши реставрацијата на стражарницата и чешмата на влезот на Рајчица

Заврши реставрацијата на стражарницата и чешмата на влезот на Рајчица

Дебар, 15 ноември 2017 По повеќе од една година завршија реставраторските работи на стражарницата и... повеќе...

Премиера на „Бракот е брак“ во Театар Комедија

Премиера на „Бракот е брак“ во Театар Комедија

Скопје, 15 ноември 2017 (МИА) - Претставата „Бракот е брак“ на режисерката Теа Беговска, работена сп... повеќе...

Јубилеен концерт во чест на композиторот Драгослав Ортаков

Јубилеен концерт во чест на композиторот Драгослав Ортаков

Скопје, 15 ноември 2017 (МИА) - Професори и студенти од Факултетот за музичка уметност-Скопје вечер ... повеќе...

Промоција на „Еленот слуша виножито“ од Магдалена Чапаровска

Промоција на „Еленот слуша виножито“ од Магдалена Чапаровска

Скопје, 15 ноември 2017 (МИА) - Дебитантската стихозбирка „Еленот слуша виножито” од младата поетеса... повеќе...

Промоција на две книги од унгарски автори во „Матица“

Промоција на две книги од унгарски автори во „Матица“

Скопје, 15 ноември 2017 (МИА) - Две книги од унгарски автори ќе бидат промовирани вечер од 19 часот ... повеќе...

Меѓународна научна конференција „Минатото на јазичниот свет - денес и утре“

Меѓународна научна конференција „Минатото на јазичниот свет - денес и утре“

Скопје, 15 ноември 2017 (МИА) - „Минатото на јазичниот свет – денес и утре“ е насловена втората меѓу... повеќе...

Јавна расправа по предлог стратегијата во културата во Куманово

Јавна расправа по предлог стратегијата во културата во Куманово

Куманово, 14 ноември 2017 (МИА) - Министерството за култура во партнерство со граѓанските здруженија... повеќе...

Наградата „Тодор Чаловски“ во 2017 за Биљана Стојановска

Наградата „Тодор Чаловски“ во 2017 за Биљана Стојановска

Скопје, 14 ноември 2017 (МИА) - Биљана Стојановска, поетеса, есеист, критичар и книжевен преведувач,... повеќе...

Премиера на претставата „Бракот е брак“ на режисерката Теа Беговска во Театар Комедија

Премиера на претставата „Бракот е брак“ на режисерката Теа Беговска во Театар Комедија

Скопје, 14 ноември 2017 (МИА) - Создавањето на една театарска претстава обработено преку комични сит... повеќе...

Филмската награда ЛУКС 2017 на ЕП доделена на филмот „Сами блaд" на Аманда Кермел

Филмската награда ЛУКС 2017 на ЕП доделена на филмот „Сами блaд" на Аманда Кермел

Стразбур, 14 ноември 2017 (МИА) - Филмот „Сами блад“ на Аманда Кермел е добитник на филмската наград... повеќе...

Поддршка од Институтот за јазик од Сараево за унапредување на образованието на босански јазик

Поддршка од Институтот за јазик од Сараево за унапредување на образованието на босански јазик

Скопје, 14 ноември 2017 (МИА) - Институтот за јазик од Универзитетот во Сараево е отворен за стручна... повеќе...

Тозија:  Немаме никаков продукт од серијата „Македонија“, не се знае каде се парите

Тозија: Немаме никаков продукт од серијата „Македонија“, не се знае каде се парите

Скопје, 14 ноември 2017 (МИА) - Агенцијата за филм нема добиено серија, нема добиено документи, ниту... повеќе...

„Кец на десетка“ в петок премиерно во МНТ

„Кец на десетка“ в петок премиерно во МНТ

Скопје, 14 ноември 2017 (МИА) - Комедијата „Кец на десетка“ на авторот Митко Бојаџиски, в петок прем... повеќе...