• A-
  • A
  • A+
среда, 21 февруари 2018, 

Култура

Промоција на дигитализираниот филмски опус и ДВД издание на Бранко Гапо

Промоција на дигитализираниот филмски опус и ДВД издание на Бранко Гапо

Скопје, 21 јануари 2018 (МИА) - Управата за заштита на културното наследство и Кинотеката на Македон... повеќе...

 
Фред Фрит ќе настапи во Скопје

Фред Фрит ќе настапи во Скопје

Скопје, 21 јануари 2018 (МИА) - Англискиот мултиинструменталист, композитор и импровизатор Фред Фрит... повеќе...

Фестивал на млади уметници „Три дена култура“

Фестивал на млади уметници „Три дена култура“

Скопје, 21 февруари 2018 (МИА) - Фестивалот на млади уметници „Три дена култура“ од денеска до петок... повеќе...

Трибина за македонската литература за деца и млади

Трибина за македонската литература за деца и млади

Скопје, 21 јануари 2018 (МИА) - Трибина посветена на македонската литература за деца и млади денеска... повеќе...

Меѓународен ден на мајчиниот јазик

Меѓународен ден на мајчиниот јазик

Скопје, 21 февруари 2018 (МИА) - Во светот денеска се одбележува Меѓународниот ден на мајчиниот јази... повеќе...

„Госпоѓиците од Авињон“ - прва премиера на МНТ во 2018

„Госпоѓиците од Авињон“ - прва премиера на МНТ во 2018

Скопје, 21 февруари 2018 (МИА) - Македонскиот народен театар вечер на малата сцена ќе ја изведе „Гос... повеќе...

Усвоена Националната стратегија за развој на културата 2018-2022

Усвоена Националната стратегија за развој на културата 2018-2022

Скопје, 20 февруари 2018 (МИА) - Владата денеска на седница ја  усвои Националната стратегија за раз... повеќе...

Алаѓозовски: Не прикриваме ништо, ниту одбегнуваме одговорност

Алаѓозовски: Не прикриваме ништо, ниту одбегнуваме одговорност

Скопје, 20 февруари 2018 (МИА) - Не прикриваме ништо, ниту одбегнуваме одговорност, изјави министеро... повеќе...

Повелба на ДПМ за академик Милан Ѓурчинов

Повелба на ДПМ за академик Милан Ѓурчинов

Скопје, 20 февруари 2018 (МИА) - Друштвото на писателите на Македонија денеска организираше трибина ... повеќе...

Утврдена Програмата за одбележување значајни историски и културни настани во Битола

Утврдена Програмата за одбележување значајни историски и културни настани во Битола

Битола, 20 февруари 2018 (МИА) - Советот на општина Битола ја утврди Програмата за одбележување знач... повеќе...

„Кога дрвјата паѓаат“ премиерно на Берлинале

„Кога дрвјата паѓаат“ премиерно на Берлинале

Скопје, 20 февруарти 2018 (МИА) - Дебитантскиот филм на Марисја Никитук, копродукција помеѓу Украина... повеќе...

Трибина на ДПМ посветена на академик Милан Ѓурчинов

Трибина на ДПМ посветена на академик Милан Ѓурчинов

Скопје, 20 февруари 2018 (МИА) - Друштвото на писателите на Македонија денеска напладне ќе организир... повеќе...

Промоција на збирката раскази „Животот е...убав“ од Коста Милков

Промоција на збирката раскази „Животот е...убав“ од Коста Милков

Скопје, 20 февруари 2018 (МИА) - Збирката раскази „Животот е...убав“ од Коста Милков ќе биде промови... повеќе...

Здружение „Совест“: Градењето на локалитетот „Алипашина џамија“ во Охрид се одвива спротивно законите

Здружение „Совест“: Градењето на локалитетот „Алипашина џамија“ во Охрид се одвива спротивно законите

Охрид, 19 февруари 2018 (МИА) – Градежните активности околу реставрацијата и конзервацијата на Алипа... повеќе...

Маските на струмичките средни училишта најдобри на карневалот

Маските на струмичките средни училишта најдобри на карневалот

Струмица, 19 февруари 2018 (МИА) - Маските „Јинг и Јанг“ на СОУ „Никола Карев“ и „Волшебна шума“ на ... повеќе...

Продолжува Месецот на бугарски филм, следна проекција на 22 февруари

Продолжува Месецот на бугарски филм, следна проекција на 22 февруари

Скопје, 19 февруари 2018 (МИА) - Месецот на бугарски филм во Кинотеката на Македонија, кој почна на ... повеќе...

„Вокална магија“ во Филхармонија со солистот  Милан Силјанов

„Вокална магија“ во Филхармонија со солистот Милан Силјанов

Скопје, 19 февруари 2018 (МИА) - „Вокална магија“ е насловен симфонискиот концерт на Македонската фи... повеќе...