• A-
  • A
  • A+

недела, 25 јуни 2017, 

Обичаи и верувања

Обичаи и верувања

25 јуни 2017 (МИА) Пословици од село Робово, Малешевско  Во Робово, како и во цело Малешевско, има... повеќе...

 

Обичаи и верувања

23 јуни 2017 (МИА) Народна филозофија Македонски народни гатанки  Дрен и дренкиЦарот во зелено, в... повеќе...

Обичаи и верувања

22 јуни 2017 (МИА) Народна филозофија Македонски народни заклетви  Аир да не видам од челатта. (Т... повеќе...

Обичаи и верувања

21 јуни 2017 (МИА) Народна филозофија Македонски народни брзозборки  Лазар рало превлече, през Ра... повеќе...

Обичаи и верувања

20 јуни 2017 (МИА) Хумористично сатирични (смешни) песни  Во македонското народно творештво важно ... повеќе...

Обичаи и верувања

Обичаи и верувања

19 јуни 2017 (МИА) Лазороско-галички антагонизам  Антагонизмот меѓу луѓето од Галичник и оние од Л... повеќе...

Обичаи и верувања

18 јуни 2017 (МИА) Преданија и легенди за Свети Еразмо Охридски  За гласот што буди молитва  Отец... повеќе...

Обичаи и верувања

17 јуни 2017 (МИА) Обичаи поврзани со работата  Овој вид обреди во Џепишта се негува при извршувањ... повеќе...

Обичаи и верувања

16 јуни 2017 (МИА) Од чудата на свети Еразмо Оживување на починато дете  Свети Еразмо направи раз... повеќе...

Обичаи и верувања

15 јуни 2017 (МИА) Свети Еразмо Охридски  Светец со силен култ во Охридско  Поради неговата мисио... повеќе...

Обичаи и верувања

14 јуни 2017 (МИА) Од народниот живот Јадење Селанецот јаде кога е гладен но обично два пати во д... повеќе...

Обичаи и верувања

13 јуни 2017 (МИА) Преданија и легенди Свети Петар и сиромавиот  Си бил еден сиромав чоек: гол, б... повеќе...

Обичаи и верувања

12 јуни 2017 (МИА) Народни верувања од село Џепиште, Дебарско  Секоја куќа во вртот сеела босилек.... повеќе...

Обичаи и верувања

11 јуни 2017 (МИА) Празник на сите светии и Петровденски Поклади Празник на сите светии - Сисвети ... повеќе...

Обичаи и верувања

10 јуни 2017 (МИА) За манастирот Си Свети (Сите светии) во село Лешани Единствен манастир што им е... повеќе...

Обичаи и верувања

9 јуни 2017 (МИА) За селото Зубовце, Гостиварско  Постанок и потекло За постанокот и за потеклото... повеќе...

Обичаи и верувања

8 јуни 2017 (МИА) Пренос на моштите на свети Георгиј Кратовски Запален затоа што си ја сакал верат... повеќе...

Мозаик

Мараја Кери повторно се избламира

Позната по лежерното и провокативно облекување пеј...

Еден од најчудните рекорди

Џеф Рејц во четвртокот го посети Дизниленд Ризорт ...

Качер: Деми ми забрани дружење со нејзините ќерки

Познатата актерска двојка Деми Мур (54) и Ештон Ка...

Две панди пристигнаа од Кина во берлинската зоолошката градина

Транспортен авион пристигна денеска од Кина за Гер...

Прегласниот говор на австрискиот канцелар им пречел на соседите

На една виенчанка и пречел гласниот говор на австр...